Een “los huus”

Een “los huus”

In mijn vak maak ik veel hoogtepunten mee. Het kopen van een droomwoning is vrij uniek in deze tijd. Maar er zijn ook verdrietige momenten, bijvoorbeeld als ik met een familie in gesprek ga voor de verkoop van een ouderlijke woning. Vaak een huis met dierbare herinneringen.

Het besluit om het ouderlijk huis te verkopen, betekent voor de nabestaanden dat ze een hoofdstuk af gaan sluiten. Een bijzondere situatie waarbij ik luister naar de behoeften van deze personen, zodat ze later met een goed gevoel terugkijken op dit ingrijpende proces. Zo ook vorig voorjaar, toen ik werd gebeld door één van de kinderen van de voormalig eigenaar van een vrijstaande woning. De nabestaanden vroegen om een reële waarde inschatting en toelichting op onze aanpak bij verkoop.

Eigen ontwerp
Eenmaal op locatie liepen we een rondje door het huis. Ik begreep dat vader deze woning zelf had ontworpen. De tekst op de voorgevel ‘los huus’ betekent ‘open ruimte’ en dat was duidelijk zichtbaar. Alle ruimtes waren open, de vele ramen en het licht zorgden voor een warme sfeer en een prachtig uitzicht op de ruime achtertuin. Je kon zien en voelen dat de woning met zorg was ontworpen en onderhouden. Alleen, door de vele persoonlijke spullen kwamen de open ruimtes niet helemaal tot hun recht.

Voorafgaand aan een bezichtiging neem ik altijd de gegevens vanuit het Kadaster, WOZ-waarde en prijzen van vergelijkbare panden door. Deze gegevens vormen, samen met mijn indruk van de betreffende woning, een goede richtlijn voor een reële vraagprijs. Naast dit advies, adviseerde ik de familie onze vastgoedstyliste in te schakelen. Zij is in staat het persoonlijke karakter uit de woning te halen, maar de fijne sfeer te behouden. Een belangrijk onderdeel voor de verkoop.

Goed nieuws
Enige tijd later belde de opdrachtgever met goed nieuws. Zij hadden het gevoel dat wij deze verkoop met zorg zouden begeleiden en gaven ons de opdracht. Dat is een mooi compliment en we zijn direct gestart met het verkoopproces. Het liep storm met bezichtigingen. Ik bracht meerdere dagen door in en rondom het huis.

Aansluitend zijn we een biedingsprocedure gestart. Hierbij krijgt iedere potentiële koper een eerlijke kans, met voldoende tijd om informatie in te winnen of de woning een tweede keer te bezichtigen. Nadien heb ik met de drie kinderen de biedingen doorgenomen. Er werd gekozen voor een gezin met jonge kinderen. Een gezin, dat een nieuw hoofdstuk opent en ook weer herinneringen gaat opbouwen in dit bijzondere ‘los huus’. De kopers waren dolgelukkig. De verkopers sloten het hoofdstuk naar tevredenheid af. Ik ben dankbaar dat ik deze verkoop heb mogen begeleiden.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring